tvplovdiv.com

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • increase font size
  • Default font size
  • decrease font size


Новините 30.08.2018


Часът на богослова Йончо Божанов 28.03. 2018

СПОРТНА ТРИБУНА - 23.07.2018

Непознатият Пловдив 23.03.2018

Ася в страната на талантите 18.11.2017

 

ПОСЛЕДНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА "НЕОХРОН"

270504tmb.jpgИЗСЛЕДОВАТЕЛСКА АСОЦИАЦИЯ “НЕОХРОН”

 

ОБЩЕСТВЕНИТЕ НАГЛАСИ В ОБЩИНА ПЛОВДИВ – ЕСЕН 2010

СОЦИОЛОГИЧЕСКО ПРОУЧВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО В ПЛОВДИВ

През периода 19-24 юли 2011 г. екип на Асоциацията проведе представително за града социологическо проучване, засягащо обществените нагласи към развитието на града, „горещи” местни проблеми и предстоящите избори. Интервюирани са 540 пълнолетни жители на Пловдив, като извадката е представителна за пълнолетното население по пол, възраст и образование.

Активността на пловдивчани в това изследване не бе много висока – сравнително малък интерес, рядко преминаващ в продължителни дискусии с интервюерите (3,5 от 6-бална система).

Забележка: Представените данни не представляват прогноза за местните избори през есента на 2011 г, а отразяват нагласите на пловдивчани през юли 2011 г.

ОСНОВНИ РЕЗУЛТАТИ И ИЗВОДИ:

Ø ВСЕ ОЩЕ В ПЛОВДИВ НЯМА „ПРЕДИЗБОРНА ТРЕСКА”: Предизборните вълнения ще започнат истински едва през септември. Поради това категорични прогнози за крайните резултати биха били спекулативни и без стабилна основа в базата данни от изследванията. Защото за значителна част от пловдивчани не са релефно очертани нито основните конкуренти, нито полетата за „генералните сражения”.

Ø ИЗБИРАТЕЛНАТА АКТИВНОСТ ще бъде много ПО-НИСКА от прогнозираните 65-70% от други изследователи (МЕДИАНА, ТИС Рисърч) на нагласите сред пловдивчани - вероятно между 41-49%. Това води до сериозна преоценка на прогнозираните резултати. Ако бойкотиращите изборите се окажат наистина не 30-на %, а над 50-55% от избирателите, то можем да наблюдаваме срив на резултата на най-„обемния” и надценяван кандидат –Сл.Атанасов - защото тези 20-на процента негласуващи са предимно от неговия „широк” електорат.

Ø Забелязва се ТЕНДЕНЦИЯ ЗА НАМАЛЯВАНЕ ПОДКРЕПАТА ЗА СЛАВЧО АТАНАСОВ (както спрямо данни от преди половин година, така и спрямо наши изследвания от 2007 г.,които показваха безспорен ууспех на Атанасов) и плавно увеличаване подкрепата за Иван Тотев – гласовете за тях са вече приблизително изравнени (17+%).

Ø КАТО ТРЕТИ СЕРИОЗЕН КАНДИДАТ се очертава арх. Илко Николов (подкрепен от Синята коалиция, Бизнес-Експертния съвет и други). За него се очертава голям потенциал за събиране на широка периферия подкрепящи го, което проличава от значителен брой колебаещи се „за” него и много високите му резултати при евентуален втори тур срещу кмета Славчо Атанасов – 52% срещу 48%.!

ОСНОВНИЯТ ИЗВОД Е: ИЗБОРИТЕ НЕ СА РЕШЕНИ, ОЧЕРТАВА СЕ БИТКА МЕЖДУ ВОДЕЩАТА ТРОЙКА – ТОТЕВ, АТАНАСОВ, НИКОЛОВ.

Ø Избирателите ПРЕДПОЧИТАТ ЗА КМЕТ ИЗЯВЕН ЕКСПЕРТ –АРХИТЕКТ, МЕНИДЖЪР, ЮРИСТ – пред другите възможности. Само 12% са посочили „партиен функционер” срещу 40% „Изявен експерт – архитект, мениджър, юрист»

Ø НЯМА ЕДИН ОСНОВЕН ПРОБЛЕМ, ВЪЛНУВАЩ ПЛОВДИВЧАНИ – съответно ОТНОШЕНИЕТО ИМ КЪМ ВЛАСТТА И ОПОЗИЦИЯТА СЕ ОПРЕДЕЛЯ ОТ СЪСТОЯНИЕТО НА ЦЯЛ „БУКЕТ” ОТ ПРОБЛЕМИ.

Ø ИМА СЕРИОЗНИ РАЗЛИЧИЯ В ПРЕДПОЧИТАНИЯТА И НАГЛАСИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ ЗА КМЕТ И ОБЩИНСКА ЛИСТА ОТ ЕДНА И СЪЩА ПАРТИЯ (по-голямата част от подкрепящите Славчо Атанасов за кмет няма да гласуват за листата на ВМРО; част от подкрепящите листата на БСП засега не припознават Г.Търновалийски като «своя» кандидат).).

РАЗЛИКИТЕ В ПОЛУЧЕНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ЗА КАНДИДАТИТЕ СЛЕД ТРЕТО МЯСТО СА НЕЗНАЧИТЕЛНИ И СА В РАМКИТЕ НА СТАТИСТИЧЕСКАТА ГРЕШКА, ПОРАДИ КОЕТО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ НАДЦЕНЯВАТ ! Това се отнася особено да кандидатите с 2-3 процента подкрепа

Бихте ли гласували за някой от следните кандидати за кмет?

КАНДИДАТ

Подкрепя категоричтно

Колебае са дали да подкрепи

Георги Търновалийски - БСП

6

5

Славчо Атанасов – ВМРО-НИЕ

17

16

Иван Тотев - ГЕРБ

17

17

Арх.Илко Николов – Синята коалиция

11

14

Представител на АТАКА

4

2

Представител на ДПС

2

2

К.Кирилов - РЗС

1

1

Георги Титюков

1

1

Людмил Попов – Д Г И

1,5

2

Дани Каназирева –Съюз за Пловдив

3

5

Независим кандидат

2

4

Друг партиен кандидат

3

3

Величко Апостолов

0,4

1

Няма да гласува (или не е решил още)

53

53

(Общ сбор над 100, тъй като анкетираните са имали право на повече от един отговор)

Съотношението на силите между първите 3 кандидати за кметския стол в крайна сметка ще се определи от предстоящите кампании на всеки от тях. Изследванията в момента отбелязват само някаква обща представа на избирателя за съответния кандидат (освен когато става дума за тесните групички твърди „фенове”) и поради това не е важно толкова съотношението между твърдите им поддръжници в момента, а по-скоро възможния да бъде достигнат „широк” електорат. Представа за потенциала им получаваме като съпоставим освен твърдите още колебаещите се техни „полу-привърженици” и също гласоподавателите, които биха ги подкрепили при участие в евентуален втори тур. Съществена изненада може да се очаква засега от Илко Николов, подкрепата за когото има простор за нарастване .

Следващата графика илюстрира горното – първата група показва делът на твърдо подкрепящите всеки от четиримата основни кандидати, втората – на колебаещите се, а третата – на подкрепата при евентуален втори тур (съответния максимум за всеки от тях).

 

ЕЛЕКТОРАЛЕН ПОТЕНЦИАЛ НА КАНДИДАТИ ЗА КМЕТ НА ПЛОВДИВ

Електоратът на Сл. Атанасов е най-смесен, той събира вода от много извори и, от друга страна, е изключително “рехав” – както привързаността към други партии, така и относително високия дял на донякъде колебаещи се поддръжници го правят нестабилен. Той напомня голяма снежна топка с малко сцепление, която би могла да се разпадне при определени обстоятелства. Еелекторат, който може да се стопи за сметка на неучастие в гласуването.

Може би най-интересни и с най-голям прогностичен потенциал са отговорите на въпроса -Как бихте гласували на втори тур, ако един срещу друг се явят :

ДВОЙКА

ЗА ПЪРВИЯ

ЗА ВТОРИЯ

Сл.Атанасов- Иван Тотев

50 (+-4%)

50 (+-4%)

Илко Николов - Сл.Атанасов

51,5

48,5

Г.Търновалийски - Илко Николов

36

64

Подкрепа за листите на политическите сили за Общински съвет:

ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА

ПОДКРЕПА В ПРОЦЕНТИ

1.ГЕРБ

25,0

2.БСП

11,3

3.Синя коалиция

7,2

4 Атака

4,3

5 ДПС

1,7

6 ВМРО - НИЕ

3,2

7 ВМРО - БНД

0,7

8 Зелена партия

0,3

9 РЗС

2,7

10 Съюз за Пловдив

2,6

11 Друга партия (вкл.ДГИ)

2,0

12 Независим кандидат

5,0

13 Без мнение

13,7

14Няма да гласувам

20,3

Total

100,0

Тези резултати показват подкрепата в проценти от общия брой гласоподаватели. Ако тенденцията се запази, това би означавало ГЕРБ да има около 41 % от общинските съветници, БСП – 18%, синята коалиция- 11% и т.н.

Календар

 мар   април 2022   май

нпвсчпс
   1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Julianna Willis Technology

Програмата на ПОТВ- ТРАКИЯ

 

Реклама

 
Вие сте тук: